Băiat sau fată?

Determinarea sexului acestor vietăți nu este o treabă ușoară. Câte fete la câți băieți? O pereche este de ajuns?

Întrebări care nu sunt pe prim plan când cumperi creveți. Vreau să discut despre astea în rândurile ce urmează pentru că o mare parte din aceste întrebări nu sunt luate în considerare când cumpărăm astfel de vietăți.

Am să încerc să clarific, pe rând, fiecare din aceste necunoscute.

Ce am cumpărat? Băiat sau fată?

Din păcate este greu de stabilit sexul creveților la vârste fragede. Ca orice vietate, puii sau juvenilii nu trădează mult din caracterul lor. În plus de asta, nu există un indicator clar. Singura metodă este ochiul antrenat ce poate identifica de la o vârstă fragedă cine este ce.

În unele cazuri, chiar și cu ochiul antrenat, este nevoie de o dovadă clară, sub formă de ouă, ca să ne dăm seama.

O metodă este să cumpărăm mai mulți indivizi. Regula tradițională este de 10 dacă vrem să fim siguri. Un minim de 5 ar fi o extremă minimă.

Există și situația în care femelele din bazin au ouă, lucru ce ușurează procesul de selecție și aducând în prim plan opțiunea de a cumpăra doar o pereche. Astfel știm sigur că vom avea urmași dacă le oferim condițiile necesare dezvoltării.

De cele mai multe ori, când creveții sunt destul de mici vânzătorul nu poate să-și dea seama cine este ce. Astfel scade riscul de a constata că ai primit doar masculi sau doar femele. Probabilitatea să se întâmple asta crescând mai ales când cumperi indivizi ajunși deja la un nivel de dezvoltare ce fac identificarea ușoară.

De ce ne-am alege doar cu masculi sau femele? Din raționament comercial, existând vânzători, mai ales cei din alte țări ce au o răspundere mai mică asupra tranzacției și care pe baza informației pot alege să trimită un stoc ce nu se poate înmulți.

În funcție de specie, există o metodă relativ simplă de a determina sexul creveților. Ea se bazează pe un caracter comun tuturor. Femela trebuie să poată căra ouăle după ea până ce embrionii ajung la maturitate.

Ca să facă asta are nevoie de spațiu în abdomen. Acesta va fi considerabil mai mare la femele față de masculi aproape la orice specie.

Drept urmare, vă arăt mai jos cum arată un mascul:

Neocaridina Davidii var. Red Rili
Neocaridina Davidii var. Red Rili

Acest mascul este juvenil, nu măsoară mai mult de 1,5-1,75cm și se poate observa abdomenul suplu, de formă concavă. Forma de virgulă culcată este specifică masculilor care, după cum am spus mai sus, nu au nevoie de spațiu pe abdomen pentru a căra ouă.

Mai jos avem o femelă:

Neocaridina Davidii var. Red Rili
Neocaridina Davidii var. Red Rili

Se poate observa abdomenul considerabil mai mare, bombat către exterior. Un alt atribut după care putem deosebi ușor femelele de masculi la speciile translucide sau care permit vederea organelor interne este “șaua”. Acea formațiune de culoare galbenă de pe spatele crevetelui ce seamănă cu o șa de cal este organul ce produce ouă, ovarul.

Dacă mărești poza poți observa ouăle deja formate. Această femelă nemaiavând mult până ce va fi gata să fie fertilizată de un mascul.

Un alt caracter aste forma bombată a abdomenului la o vedere din față sau din spate, mai ales când avem mai mulți indivizi după care poți să observi aceste diferențe ce sunt subtile.

Am zis ceva de cărat mai sus, iată de ce o femelă trebuie să fie aptă de a căra:

Neocaridina Davidii var. Red Rili
Neocaridina Davidii var. Red Rili

Mai jos avem o femelă a unei specii cunoscute pentru calitatea lor de a consuma alge. La această specie este ușor să deosebim masculul de femelă chiar de la vârste mai mici.

Caridina Multidentata
Caridina Multidentata

La o vedere laterală observi șaua imensă iar în cazul acestei femele cele câteva sute de ouă de dimensiuni extrem de mici. Această specie având un stadiu larvar.

Dar să zicem că nu are aceste indicii evidente, dacă te uiți mai atent, crevetele are niște pete pe el. Aceste pete urmează un model diferit la femelă față de mascul.

Urmărind de la marginea abdomenului, vezi niște pete punctiforme, urmate mai sus de niște pete alungite. Acest al doilea rând de pete este alungit doar la femelele acestei specii. Lucru ce este observabil de la vârstă fragedă, când apar aceste pete.

Mai jos poți vedea masculul, același al doilea rând de pete fiind în cazul lui tot punctiforme, spre deosebire de femelă.

Caridina Multidentata
Caridina Multidentata

O altă specie greu de identificat este Caridina Cantonensis, o specie destul de răspândită și de variată ca și colorit. Problema cea mai mare fiind corpul ce nu este translucid, deci nu putem identifica cu ușurință o femelă după prezența șeii.

Diferențele fiind și în cazul lor subtile, o să încerc să descriu cât mai bine cum te poți orienta. Desigur, cele două principale atribute sunt forma abdomenului, dar în cazul lor aceste atribute (abdomen bombat la femelă și concav la mascul) sunt greu de deosebit la juvenili, chiar și la adulți.

Mai jos avem un exemplar mascul, la această specie, femela are un atribut deosebit față de mascul. Dacă ne uităm atent la corpul crevetelui, pornind de la cap, pe coadă avem mai multe segmente.

Al doilea segment are o formă diferită la femele față de masculi.

Caridina Cantonesis var. Crystal Black Shrimp
Caridina Cantonesis var. Crystal Black Shrimp

Datorită spațiului necesar ouălor ce această specie le protejează sub carapace, al doilea segment va fi mărit la bază extinzăd suprafața protejată pentru a acoperi ouăle complet. Față de Neocaridina ce nu are o carapace extinsă în laterale peste ouă astfel încât să le protejeze constant.

Mai jos avem o femelă ce poartă ouă, vezi cum forma celui de-al doilea segment diferă față de mascul.

Caridina Cantonesis var. Crystal Black Shrimp
Caridina Cantonesis var. Crystal Black Shrimp

Mai jos avem și alte variații de Caridina Cantonesis, în imagine este un mascul de Blue Panda

Caridina Cantonensis var. Blue Panda
Caridina Cantonensis var. Blue Panda

Iar mai jos o femelă de Blue Panda:

Caridina Cantonensis var. Blue Panda
Caridina Cantonensis var. Blue Panda

Din aceste imagini sper să clarific un pic câteva din trăsăturile ce despart masculul de femelă la aceste specii.

Din păcate, acel ochi antrenat face diferența ușor, detaliile fiind importante dar odată cu experiența o să putem să deosebim mult mai ușor indivizii.

Sper că acest articol, deși cam lung, să ajute prin intermediul imaginilor mai mult decât am reușit eu să pun în cuvinte.

Crevețărie fericită!