Mușchiul în acvariu

Pentru a cunoaște mai bine tot ce ține de mușchii din acvarii, trebuie mai întâi să cunoști aceste noțiuni introductive din această lume. Vă propun să parcurgem câteva noțiuni generale despre mușchi, urmând ca pe viitor să discut și despre speciile cunoscute din acest hobby cât și pe cele mai puțin cunoscute dar existente în flora din țara noastră.

Mușchii reprezintă o clasă de plante bryofite ce cuprind aproximativ 12.000 de specii de plante caracterizate de un gametofit acoperit cu frunze mărunte, adesea corpul stufos purtând organele sexuale.

Plantele bryofite sunt o divizie de plante fără floare, caracterizate prin rădăcini de tip rizom, de forma ovală, având un sistem vascular puțin sau deloc organizat. Cuprinde mușchi adevărat din genurile Bryopsida, Hepaticopsida și Anthoceropsida.

Mușchii au fost primele plante verzi care au evoluat pe uscat acum aproximativ 350 de milioane de ani. Au crescut foarte simplu, fără tulpină, rădăcini și frunze. Nu au sistem circulator, sau vreo altă cale de a distribui substanțele nutritive întregii plante, în consecință mușchii se bazează doar pe mediul înconjurător să alimenteze întreaga plantă cu apă și nutrienți prin absorbție.

Mușchii se împart în 2 categorii: mușchi inferiori și mușchi superiori, fiecare categorie având diverse caracteristici structurale.

  • Mușchii inferiori mai pastrează multe caractere specifice algelor iar corpul vegetativ este un tal lamelar care se fixează în sol cu ajutorul rizoizilor monocelulari. Din aceasta categorie întâlnim în partea emersă Fierea pământului sau Marchantia polymorpha, submers Corall moss sau Riccardia Chamedryfolia, etc.

    fierea pamantului
    Fierea pământului
  • Mușchii superiori au corpul vegetativ format dintr-un tal cormoid, compus din tulpiniță, frunzulițe și rizoizi pluricelulari, care sunt analoage cu organele vegetative ale plantelor vasculare. Din această categorie întâlnim emers Mușchiul părul capului (Politrichum commune), submers Mușchiul palmă (Climacium japonicum), etc.

    Mușchiul părul capului
    Mușchiul părul capului

După ce am trecut de noțiunile legate de clasificarea mușchilor și structura acestora, trebuie să înțelegem cum cresc și cum se reproduc aceștia.
Mușchii sunt un organism autotrofic, adică un organism capabil să producă substanțe nutritive organice din substanțe anorganice prin procesul de fotosinteză obținând astfel energie și hrană.

Lumina soarelui este captata de molecule din clorofilă, pigmentul verde al plantelor și este folosită la formarea și transportul energiei în plantă. O parte a acestei energii este folosită în reacția cu dioxidul de carbon și apa din mediul înconjurător, care sunt transformate în molecule de substanțe organice (zaharuri) ce hrănesc planta.
În imaginea de mai jos, este prezentat ciclul de viață al mușchilor. Răspândirea se face în câteva moduri diferite, în funcție de umiditate.

Mușchii se reproduc prin spori, lucru asemănător semințelor plantelor, dar originea evoluției difera. Sporii de mușchi sunt unicelulari și biologic mult mai simpli decât semințele plantelor.

Capsula mușchilor sporofiți, conține acești spori unicelulari. Atunci când planta femelă gasește condiții prielnice, capsula se deschide și eliberează sporii care se vor raspândi în jur, dacă vor găsi condiții, vor începe creșterea ca gametofiți.

Plants-Diagram-598

De asemenea, mușchii se pot reproduce și asexuat, prin extensii din care cresc noi plante. O altă cale de răspândire este prin fragmentare, procedeu important mai ales pentru mușchii din acvarii despre care am să vorbesc mai jos. Părțile rupte dintr-o plantă vor crește separat într-una nouă.

Ultimul detaliu asupra mușchilor și cel mai simplu, evident, este răspândirea lor în natură.
Mușchii există peste tot pe planetă, de la zonele arctice până la ecuator. Preferă zonele umbrite, din simplul motiv că acolo vor rămâne în permanență la umezeală. Malurile râurilor, copaci, păduri, ziduri, oriunde umezeala este ridicată și au condiții prielnice pentru creștere și dezvoltare.

10268466_293778330790987_8025944522052871537_n

Trebuie să cunoaștem aceste noțiuni referitoare la mușchi pentru a cunoaște mai bine mușchii întâlniți în acvarii și, de ce nu, pentru a introduce specii noi în hobby.

Mușchii în acvarii

Ei având origine emersa, crescuți în afara apei, doar in zonele umede și prielnice lor, odata cu trecerea timpului diverse specii s-au adaptat și la viața submersă.

Desigur, acest lucru petrecându-se într-o perioadă foarte lungă de timp și cu modificări ale structurii, culorii, parametrilor de creștere ale acestora, etc. Această trecere la viața submersă a fost fie pe cale naturală, fie făcută de către cercetatori sau mai nou acvaristi.

Mușchii folosiți în acvaristică fac parte din ambele categorii și sunt un excelent mijloc de evidențiere și creare de peisaje subacvatice, într-un cuvânt: aquascaping.

Din ce în ce mai multe persoane care aprofundează acest hobby, printre care și eu, doresc să treacă un mușchi de la viața emersă la cea submersă, adică aclimatizarea lui în apa din bazinele noastre odată cu creșterea și dezvoltarea lui în bune condiții.

Procedeul nu este în tocmai unul simplu, trebuie ținut cont de diverși parametrii iar aclimatizarea mușchiului trebuie făcută cât mai corect posibil pentru a ajunge la succes.

Personal, am reușit să duc la viața din acvariu până în prezent diverse specii de mușchi: Hypnum cupressiforme, Zygodon viridissimus etc. cu rezultate modeste.

1538697_282191685282985_89065496_n

10152457_282209791947841_1133679022_n

Desigur că încercările mele nu se opresc aici deși rezultatele în urma submersiei lor nu sunt unele spectaculoase continui să experimentez cu diverse specii de mușchi.

Feluritele specii de mușchi Java, Christmas, Weeping, Flame moss, etc. se folosesc pentru a crea un contrast cu restul acvariului, datorită formei și culorii lor.

1_PinheiroManso_2008

mossaquascape

Aquascapingul fiind arta de a realiza peisaje subacvatice, maeștrii ei atașează mușchii de stânci sau buturugi prin diferite mijloace pentru a crea diferite efecte de cele mai multe ori spectaculoase.

Vă mulțumesc pentru atenția acordată și vă invit cu această ocazie pe pagina personală de Facebook, MI nature & aquascaping  pentru a descoperi și alte specii de mușchi din țara noastră, biotopuri ale acestora precum si diverse specii de mușchi din acvarii.