Necesar începătorilor

Începător fiind, nu am avut o idee clară despre ce voi avea nevoie ca și instrumentar. Pe măsură ce am câștigat experiență proprie dar și prin observație de la alții am început să-mi strâng diverse echipamente, soluții și deprinderi. Lucruri pe care le voi discuta în rândurile ce urmează.

La început e dificil să-ți dai seama ce o să ai nevoie pe parcurs. Multe din articole nici nu le găsești în magazinele de profil acvaristic și uneori e nevoie să improvizezi.

O să încerc o listă cu ce articole folosesc eu și ce este necesar începătorilor. Luați lista cu voi dacă mergeți la cumpărături prima dată. În magazinele de profil acvaristic, vânzătorul încearcă să vândă și lucruri inutile celor care par începători, mai ales în cazul unui bazin cu creveți. Cumpără doar strictul necesar și nu te lăsa îndrumat de sfaturile “experte” ale vânzătorului.

Nu voi intra prea mult în detalii despre ce fel de bazin sau alte aspecte ce necesită informații mai multe. Ele vor fi abordate în alte articole viitoare.

1. De la pet-shop

Puteți cumpăra teste de apă. Nu folosiți teste de tip baghetă! Sunt foarte imprecise și dați banii degeaba pe ele. Se recunosc după nume, sunt teste de tipul N-in-1. Testele individuale costă mai mult dar sunt cele mai precise. Precizia este importantă în acvaristica creveților deoarece sunt vietăți sensibile chiar și la variații mici.

Testele esențiale sunt pentru parametrii următori: gH, kH, pH

jbl-gh-test-set-1147-pjbl-kh-test-set-1149-pjbl-ph-test-set-6.0-7.6-1142-p

Testele secundare sunt utile în ciclarea bazinului, operație ce se efectuează doar o dată sau pentru a depista eventuale probleme mai târziu, când bazinul este matur: NH4, NO2, NO3

jbl-nh4-test-set-1129-pjbl-no2-test-set-1131-pjbl-no3-test-set-1133-p

Orice alt fel de test este inutil în acvaristica creveților. Imaginile au rol exemplificativ, nu prea contează marca aleasă cât timp testele sunt individuale dar recomand JBL, eu asta folosesc.

Atenție la testul de pH! Alegeți testul în plaja 6.0 – 7.6. Este mai precis decât un test pe o plajă mai largă, testele de pH pot fi specifice unei plaje mai restrânse sau generice. Cele generice vor avea și o precizie mai mică decât cele specifice.

Cumpără frunze de Catappa.

jbl-catappa-xl

Nu sunt esențiale dar servesc ca și aditiv creveților. Frunzele sunt un suport pentru dezvoltarea microorganismelor ce servesc ca și hrană creveților. În cazul în care pleci o perioadă de acasă sunt un bun înlocuitor de hrană.

Atenție la pietrele decorative! Majoritatea afectează duritatea apei! Nu cumpăra pietre din magazin în afară de rocă vulcanică.

Roca vulcanică este ușor de identificat. Are aspect poros și este ușoară, ca piatra ponce. Are o culoare închisă în diverse nuanțe de brun, negru sau verzui.

lavastein

Nu cumpăra mâncare pentru pești sau orice fel de mâncare ce nu este destinată exclusiv creveților. Majoritatea conțin ingrediente pe bază de proteine din carne de pește ce au ca rezultat poluarea apei și intoxicarea creveților. Peștii tolerează o astfel de hrană deoarece tolerează o apă de calitate mai slabă fără probleme.

Cumpără-ți un încălzitor, puterea este bine să fie la jumate din volumul bazinului. Dacă ai un bazin de 100L, cumpără un încălzitor de 50W.

Odată cu încălzitorul este bine să aveți și un termometru, asta ca să puteți identifica dacă încălzitorul este dereglat sau s-a defectat și încălzește prea mult. De aceea am și precizat să cumperi un încălzitor subdimensionat. Termometrul este bine să fie ușor de citit, cu gradații mari, este cel de mai jos.

5305970

Un minciog, cât mai mic, ajută la prinderea și trasferul vietăților.

Bazinul este bine să fie de un volum cât mai mare pentru începători. Unul de aproximativ 50L este recomandat. Bazinele mai mici de 50L se destabilizează ușor și necesită o întreținere punctuală.

Lumina poate fi asigurată și de un bec economic dacă bazinul ales nu are lampă. Plantele sunt pe locul doi într-un bazin de creveți deci nu va fi importantă o lumină puternică sau de calitate.

Cumpără un burete grosier

cartus-filtru-burete-acvariu-shenzhen-sp-1100l~15418799

acesta va fi folosit la gura de admisie a filtrului sau pentru furtunul folosit la schimburile de apă. Împiedică creveții sau puii lor să ajungă în filtru sau să fie trași din bazin la schimbul de apă. Cumpără un burete grosier pătrat în care vei tăia mai târziu gaura pentru țeavă/furtun.

Cumpără o sticluță de bacterii, eu recomand numai produsul Tetra Safe Start.

046798779605CS1

Substratul ales să fie de culoare închisă, exclus nisipul vopsit, există riscul ca vopseaua să elimine substanțe nocive în timp. JBL Manado este foarte bun dar eu recomand AquaMedic Volcanit sau Shirakura Red Bee Sand, acesta din urmă găsindu-se și el pe piața domestică dar nu în pet-shop-uri.

J600_600760_0

Volcanitul și Shirakura Red Bee Sand sunt substraturi active , voi discuta mai pe larg despre ce fac acestea, când, cum și de ce trebuiesc folosite într-un alt articol.

Atenție la filtrele interne, majoritatea nu au o capacitate de filtrare suficientă creveților. Filtrarea este nevoie să fie supradimensionată. Pentru un bazin de 50L mai bine folosiți un filtru canistră, cel mai mic cu debit reglabil. Recomand Eheim Aquacompact sau modele din linia Ecco Pro. Regula generală este ca filtrul să aibă un volum pentru materialele de filtrare cât mai mare.

Penseta și foarfeca din inox, sunt necesare pentru plantat, prins/mutat și tuns plantele din bazin.

JBL_penseta_curba_planteaquaterra_tool_s

 

Curățător de geam cu lamă de ras.

razuitor-cu-lama-pentru-sticla-trixie-8920-4411

Inevitabil geamul frontal al bazinului va deveni o expoziție de alge și alte minunății acvatice. Acest dispozitiv e numai bun pentru a le înlătura. Nu da fuga la magneți, nu-s chiar atât de eficienți pe cât crezi. În plus, substratul Manado sau Volcanitul au componente pe bază de fier ce vor fi atrase de magnet și poți risca să zgârii geamul bazinului.

1.2 Opțional

Dacă alegi sau ești nevoit să folosești apă de osmoză inversă mai ai nevoie de:

O pompă de apă de debit cât mai mic, 300-400L/H e suficient.

eheim-compact-300-300l-h-max-0-5mtr-eh1000-pumps-301-500x500

Sau un filtru intern cel mai ieftin de un debit asemănător. E folosită la amestecul apei de osmoză cu minerale. În cazul folosirii pompei de la un filtru intern alegeți un model care să permită detașarea materialelor filtrante de pompă. Avem nevoie doar de mișcare a apei în găleată pentru a dizolva mineralele. Proces ce poate dura până la 10 minute, în functie de produsul folosit.

Pentru specii ca Neocaridina se poate cumpăra produsul JBL Aquadur pentru mineralizarea apei de osmoză.

De la farmacia veterinară cumpără și un Vermizol A-50.

300_2056

Eu l-am găsit la Maxi Pet. Este un deparazitant veterinar sub formă de pastile ce înlătură hidrele și planariile din bazin. Imaginea este cu scop exemplificativ, orice deparazitant pe bază de albendanzol va funcționa la fel. Voi discuta mai pe larg și despre asta.

2. De la supermarketul de bricolaj

Pentru că la pet-shop nu găsim chiar de toate, de la supermarketul de bricolaj cumpărăm restul de instrumentar.

1-2 găleți de plastic de 10L. Acestea sunt utile la schimburile de apă. Eu folosesc 2 găleți pentru că într-una prepar apa de osmoză și cu alta golesc bazinul. Astfel nu am timpi morți la schimbul de apă.

Priză programabilă, este necesară pentru a stabili un program al luminii sau a porni și opri diverse echipamente la anumite intervale de timp.

priza-programabila-digitala-well-2105829_normal

Recomand prizele digitale pentru că suportă un program variat. Ai grijă la căderile de tensiune, priza are și funcție de protecție la suprasarcină, adică se arde. Dacă în zona ta sunt frecvente căderile de tensiune încearcă să rezolvi problema asta mai întâi.

Adaptor de priză cu întrerupător, când fac curățenie sau schimb de apă am nevoie să opresc filtrul. Ca să nu stau să scot tot timpul ștecherul din priză folosesc așa ceva

cab47640

La fel fac și cu pompa folosită la schimbul de apă. Recomand așa ceva

1028959_2

ca element de protecție pentru toate echipamentele de acvariu, asigură o intervenție rapidă în caz de urgență.

Tot de aici poți cumpăra o lampă cu clips în care bagi becul economic. Tot ansamblul se încadrează în 50lei. Veioza asta

1020254

e suficientă și se prinde de marginea bazinului.

Pubelă de 50L. Ajută la stocarea apei de schimb, pentru apă care trebuie declorinată, pentru apă de osmoză. Indiferent de motiv, ajută să ai așa ceva în arsenal. Mai ales dacă ești leneș ca și mine.

Cană de plastic gradată de 1L.

0012404_vas_gradat_1_l_westmark

Se găsește la raionul de bucătărie în orice supermarket. Se folosește la transferul de volume mici de apă, pentru completat apa evaporată dacă ai bazin deschis, pentru schimbul de apă în cantități mici.

3. De la farmacie

Orice farmacie are aceste produse în stoc și se dovedesc a fi utile.

Set de perfuzie. Este folosit la schimbul de apă, la aclimatizat vietăți proaspăt cumpărate.

perfuzor-cu-ac-plastic-363-2

Apă oxigenată 3%. Este bine s-o avem la îndemână pentru momentele în care vrem să scăpăm de ceva alge.

Seringă de 5 sau 10ml. Important e să aibă gradații la 1ml distanță. Ajută la dozajul de fertilizant sau apă oxigenată în cantități mici.

4. Încheiere

Deși unele lucruri de mai sus nu par să facă sens la început o să descoperi pe parcurs că sunt utile. Nu e nici pe departe o listă completă, fiecare își face instrumentarul în funcție de nevoi dar ajută să iei asta în calcul când vine vorba de pregătiri necesare acestui hobby.

Crevețărie fericită!