Specii de creveți

Nu voi începe cu o discuție taxonomică lungă și plictisitoare. În mare parte din cauză că nu sunt biolog de profesie și nici nu cred în clasificarea la sânge ca fiind utilă pentru nivelul unui hobby dar trebuie să avem un minim de cunoștințe de bază despre diferitele specii folosite.

Motivul principal fiind deosebirea de parametrii și condiții necesare creșterii și/sau înmulțirii. Unele specii având un ciclu de înmulțire mai deosebit nu se adresează începătorilor ce doresc să înmulțească stocul de vietăți. Cunoscând mai bine speciile te poți orienta către cele ce sunt mai flexibile.

Observ că există o neclaritate cu privire la deosebirea dintre specie și variație ce aș vrea s-o explic un pic.

Specia este o încadrare generică a indivizilor ce vor împărți aceleași caractere morfologice cât și cerințele legate de chimia apei (duritatea, pH-ul, TDS-ul, temperatura). Deosebirile dintre două specii pot fi foarte mari. Pot fi deosebiri de parametrii ai apei, morfologie (vor fi mai mari, pot avea organe în plus sau în minus, poziția organelor diferită), colorit, proces de hrănire/înmulțire.

Variația este adesea o deosebire doar de colorit a indivizilor aceleiași specii. Ei sunt morfologic identici și genetic înrudiți.

Cam atât este de interes în acest hobby legat de taxonomie (catalogarea speciilor).

Cum facem deosebirea între specie și variație?

Specia va fi întotdeauna menționată cu denumirea latină:

  • Caridina Multidentata
  • Caridina Cantonensis
  • Neocaridina Davidi
  • Atyopsis Moluccensis

Toate acestea de mai sus sunt denumiri de specii. Variația are un nume comun ce nu este inclus în taxonomia speciei deoarece din punct de vedere biologic diferențele sunt prea mici pentru a necesita o încadrare separată.

Astfel avem:

  • Red Cherry (Neocaridina)
  • Sakura (Neocaridina)
  • Chocolate (Neocaridina)
  • Blue Jelly (Neocaridina)
  • Crystal Red (Caridina Cantonensis)
  • Wine Red (Caridina Cantonensis)
  • Ruby (Caridina Cantonensis)
  • Red Rili (Neocaridina)

Variațiile de mai sus poartă nume comune ce au ca scop deosebirea de alte variații ale aceleași specii (menționate în paranteză).

În esență, fiecare crescător ce a obținut o variație ce s-a păstrat mai multe generații a ținut să-și marcheze cumva linia genetică obținută.

Astfel s-a stabilit  o nomenclatură pentru aceste denumiri ce poate include particulele: cf, var sau sp pentru a semnala variația.

Exemplu:

Neocaridina Davidi var. “Sakura

rcs

Neocaridina Davidi sp. “Red Cherry

rcs

Neocaridina Davidi var. “Blue Jelly

blue jelly

Caridina Cantonensis cf. “Black King Kong

bkk

Caridina Cantonensis cf. “Red Ruby

Red Ruby

După cum poți observa mai sus, între Red Cherry și Sakura există o diferență mică. Sakura fiind mai bine colorat decât Red Cherry deși indivizii sunt similari ca aspect morfologic.

De ce ne-am preocupa cu aceste subtile diferențe? În primul rând din cauza prețului. Indivizii ce prezintă caracteristici cât mai uniforme în colorit au tendința să fie mai apreciați și implicit mai scumpi. Un individ valoros având un colorit care lasă impresia că a fost vopsit, de la picioare până la coadă culoarea e uniformă, fără goluri și pete, va fi mai scump.

Pe lângă coloritul unoform, unele variații sunt apreciate și pentru diverse modele de pe corp ce simbolizează acea variație.

Important de reținut este că specia are o catalogare științifică și este stabilită de specialiști din domeniul biologiei. Variația este o clasificare făcută de pasionați ai hobby-ului și nu este încadrată științific. De aceea există și un oarecare grad de confuzie când numele variației seamăna dar poate fi vorba chiar de specii diferite.

Exemplu: Blue Bolt (Caridina Cantonensis) și Blue Jelly (Neocaridina Davidi).