Substratul – baza unui acvariu de creveți

Substratul sau nisipul de acvariu este materialul pe care îl găsim pe fundul bazinului. Este primul lucru pe care-l pui în bazin când îl amenajezi.

De ce neapărat bază te întrebi? Substratul deservește toate vietățile dintr-un bazin și astfel ajunge să fie ceva esențial pentru tot acest micro ecosistem ce se formează de-a lungul timpului dacă nu facem greșeli catastrofale.

De el depinde o întreagă floră microbiană, bacteriană și fungică. Da, există și ciuperci acvatice chiar dacă nu le vezi cu ochiul liber sau nu arată cum ești obișnuit să arate o ciupercă.

Pe lângă multitudinea de microorganisme avem și creaturi vizibile cu ochiul liber: viermi, purici de apă, melcii și ouăle lor.

Plantele sunt și ele printre beneficiari, depinzând de substanțele ce se descompun în substrat în elemente chimice de bază ce servesc pe post de fertilizant natural.

Creveții depind și ei de prezența substratului și mai ales a florei microscopice cu care aceștia se hrănesc.

1. Ce rol are substratul?

Acum voi detalia de ce este bine să ai un substrat dar mai întâi să explic de ce nu i-am zis încă nisip și de ce nu o să-i zic niciodată nisip.

Acest cuvânt, substrat, este mult mai flexibil. Spre deosebire de nisip care înseamnă un singur lucru. Substratul semnifică o multitudine de materiale cum sunt frunzele tocate, mușchiul mort, roca vulcanică pisată, nisipul, argila coaptă, zeolitul, zgura, nisip coralifer (aragonit), pământul simplu sau orice amestec din toate astea.

Într-un bazin de creveți, substratul are 5 roluri majore.

  • Contribuie în ciclul azotului fiind o suprafață mare folosită de bacteriile nitrificatoare ca suport pentru colonizare.
  • Oferă o sursă de mâncare creveților ce vor piguli fiecare grăunte în căutarea microorganismelor cu care se hrănesc de obicei.
  • Elimină sau absorb substanțe chimice în funcție de compoziția lui și rolul pentru care a fost proiectat. De a reduce/crește duritatea, de a absorbi substanțe toxice, de a elimina substanțe benefice plantelor/vietăților.
  • Reprezintă o ancoră și sursă de nutrienți pentru plante.
  • Decorativ, contribuie la aspectul general al bazinului și la impresia de naturalețe a peisajului.

De notat că majoritatea speciilor de creveți din acest hobby sunt capabili să-și schimbe culoarea în funcție de mediu. Este o proprietate ce în mediul natural îi camuflează de prădători.

Datorită selecțiilor genetice repetate după caracteristici de culoare, un lucru de care ei nu sunt conștienți, pe un substrat închis creveții ajung să-și accentueze culori care în mediul natural i-ar da de gol rapid.

În ciuda acestui fapt ei continuă să-și ajusteze coloritul după substrat, cu cât mai închis la culoare cu atât mai viu și coloritul. Știu că nu face sens la prima impresie dar în natură creveții au tendința să-și diminueze culorile pe un substrat mai deschis la culoare și să le accentueze pe un substrat mai închis. Asta ca să se integreze mai bine în mediu.

2. Ce culoare și cât de mărunt să fie acest substrat, cum îi spui tu?

Așa cum am scris parțial în articolul despre necesarul începătorilor sunt trei aspecte mari de urmărit în alegerea substratului. Trebuie să fie de o granulație nu mai mare de 2-4mm. De o culoare cât mai închisă. Substratul JBL Manado ar trebui să fie cea mai deschisă nuanță acceptată pentru un bazin destinat creveților. Și sa-și păstreze structura, să reziste mecanic plantărilor si rearanjării aspectului fără să se transforme în pulbere. Unele substraturi având acest neajuns pe măsură ce îmbătrânesc începând să-și piardă proprietațile cât și structura granulară.

Granulația este mărimea bobului de substrat. Contează pentru că un substrat cu o granulație mare nu ajută creveții ce pot rămâne blocați între grăunțele prea mari în căutarea lor de microorganisme și nici plantelor ce sunt obișnuite să-și croiască drum cu rădăcinile în căutarea de nutriente.

Substratul de o granulație mare are tendința de a acumula în straturile adânci resturi de mâncare ce vor fi greu de curățat și care vor genera pungi de gaz toxic cum e hidrogenul sulfurat. Acel gaz care miroase a ouă clocite și are un potențial letal crescut.

Substratul de granulație mare nu oferă o suprafață de colonizare atât de mare bacteriilor benefice. Un substrat de granulație mică va fi colonizat până la 1-2cm adâncime și poate oferi o suprafață totală de 2-3 ori mai mare.

Resturile de mâncare sau vegetale vor rămâne blocate în straturile superficiale, ca într-un filtru. Loc în care pot fi consumate de către creveți și melci deopotrivă sau aspirate când facem schimbul de apă.

Referitor la culoare, substratul uniform, de culoare închisă va accentua contrastul între creveți și plante astfel se crează o impresie de naturalețe a peisajului față de un substrat pestriț sau deschis la culoare.

Substratul ar trebui să aibă și un grăunte finisat, fără muchii sau suprafețe ascuțite. Creveții, melcii și eventual peștii vor explora aceste suprafețe în căutare de mâncare iar muchiile pot să rănească.

Substratul trebuie să fie o parte centrală, cât mai flexibilă și primitoare vietăților din bazin.

3. Substratul activ sau ce sunt piticii care lucrează peste noapte

Am menționat despre substratul activ dar nu am detaliat ce face el. În vocabularul acvaristic substratul inert se referă la un substrat care nu modifică chimic parametrii apei în niciun fel. Nu schimbă cu nimic mediul.

Substratul activ poate face asta în două feluri. El poate să absoarbă diverse substanțe din apă sau poate să elimine diverse substanțe în apă în funcție de elementele ce îl compun.

Toți producătorii mari de substrat pentru creveți fac un substrat care respectă o granulație de 2-4mm, e negru brun, iar particulele au o formă rotunjită.

Un substrat pentru creveți are în mare proprietatea de a reduce kH-ul și gH-ul deși cel din urmă va scădea mai greu. Rezultatul final este un substrat ce reduce o apă mediu dură (kH 6-10, gH 8-10, pH 7.4) la o apă moale (kH 0-2, gH 6-7, pH 6.4).

De ce m-ar interesa asta? Majoritatea speciilor de creveți mai delicați preferă apă moale. În afară de Neocaridina și alte specii mai flexibile, multe specii degenerate prin multiple înmulțiri pentru selecția unor culori dorite încep să necesite o apă moale. Lucru ce nu  de multe ori este accesibil ușor.

Apa de la rețea este de multe ori departe de acești parametri și astfel, substratul, intervine în corecția invizibilă a unui neajuns.

Substratul tipic pentru creveți se numește substrat temperant (are o caracteristică ce reduce de cele mai multe ori duritatea și pH-ul). Toți producătorii mari de produse destinate creveților au un substrat care reușește într-o proporție mai mică sau mai mare să realizeze asta.

De reținut că această proprietate, de a reduce duritatea și pH-ul, este utilă în cazul în care nu putem controla parametrii apei. Valoarea unui astfel de substrat se arată cel mai bine cu apă de rețea.

Perioada în care este capabil de aceste performanțe variază de la 12 la 18 luni. Asta pentru că o apă de rețea foarte dură poate să consume aceste proprietăți mai repede reducând durata de utilizare a substratului până la 6-8 luni. Folosind apă de osmoză și parametrii ideali putem prelungi durata de utilizare până la 24 de luni.

Substratul rămânând un mediu ideal de folosire și după această perioadă dar pierzându-și proprietățile active.

Am zis de substraturi care absorb chestii dar nu am zis de cele care oferă chestii. Aquamedic Volcanit, spre exemplu, este un substrat care elimină fier în apă. Element care ajută la dezvoltarea plantelor.

Substraturile pe bază de minerale zeolite au o propritate dublă. Ele au tendința de a absorbi elemente chimice de orice natură pe care le elimină treptat pe măsură ce se încarcă cu ele.

Este o discuție foarte complicată despre astfel de minerale și proprietățile lor ce depășesc acest hobby. Doar că trebuie să reținem utilitatea lor când concepem un bazin. Un amestec de Volcanit cu zeolit pot să ofere o bază excelentă pentru un bazin de Neocaridine. Specie ce apreciează o apă curată de o duritate medie.

Substratul pe bază de zeoliți având o durată de exploatare infinită deoarece acumulează substanțe când sunt în exces și le elibereazaă când sunt în lipsă.

Aproape toate speciile de Caridina necesitând o apă cât mai curată chimic și moale, adică un substrat inert și apă de osmoză construită după nevoile lor sau apă de rețea asistată de un substrat activ.

După cum am văzut până acum, există o varietate mare de substraturi active. Unele mai potrivite pentru creveți dar și unele care necesită un tratament special înainte de a fi folosite pentru creveți. ADA Amazonia necesită un astfel de tratament special. Acest substrat fiind conceput pentru plante are proprietatea de a emana amoniac o perioadă mai mare de timp astfel făcându-l nepotrivit pentru creveți deși oferă toate proprietățile unui substrat activ tipic pentru ei.

De reținut când folosim acest substrat este că trebuie să-l tratăm o perioadă mai mare de timp înainte de a expune creveții unui bazin amenajat cu el. Nivelul de amoniac din apă persistând mai mult timp, ciclarea trebuie să fie prelungită iar nivelul de amoniac trebuie monitorizat o perioadă mai lungă de timp și controlat prin schimburi de apă.

4. Cine locuiește în substrat

Pe lângă proprietățile de a absorbi sau elibera substanțe chimice, substratul, are și rolul de a asigura un mediu proprice microorganismelor.

Ca să facă asta materialul folosit trebuie să fie poros. Majoritatea substraturilor destinate creveților sunt un amestec de argile coapte la o temperatură înaltă. De aici și prețul lor ridicat față de alte materiale.

Prin tratarea la o temperatură înaltă, substratul obține și calitatea de a deveni poros, ca o piatră ponce. Lucru ce îl face să aibă o suprafață utilă sporită față de nisipul cuarțos sau alte materiale.

Această proprietate oferind substratului un loc în care bacteriile benefice să se dezvolte într-un număr mare. Alimentând flora microorganismelor și oferind un cadru propice dezvoltării lor ne asigurăm că bazinul va funcționa o perioadă îndelungată fără probleme.

5. Cât de mult substrat este necesar?

Bun, am ajuns la raft și vreau să cumpăr substratul dar nu știu cât îmi trebuie. Regula de bază fiind să asigur o grosime de 4-5cm a substratului.

Un calcul simplu ar fi că avem nevoie de 5L de substrat pentru a acoperi o suprafață de 1000cm² cu un strat gros de 5cm.

1000cm² însemnând suprafața bazinului. Drept urmare, pentru bazinul ales calculăm aria (lungimea X lățimea) în centimetri și astfel determinăm cât substrat avem nevoie.

De reținut că unii producători menționează greutatea pachetului în loc de volum, valoare care este interschimbabilă de cele mai multe ori.

Discuția despre substrat se poate dezvolta mult mai mult de atât dar am vrut să ating aspectele cheie relevante în cazul creveților.

Voi reveni asupra subiectului și în alte articole, acesta fiind un punct de început în studiul substratului. Punct de unde voi dezvolta și alte subiecte pe viitor.

Crevețărie fericită!